A henteskés a kések azon speciális típusába tartozik, amely használatához szakértelemre is szükség lehet, ezért legfőképpen vágóhidakon, hentespultokban, éttermekben találkozhatunk velük.
Elsősorban hús és csont vágására tervezték, ezért kiváló minőségű anyagból készült pengéje szélesebb és élesebb, így nagyobb hús darabokat is képes vágni, aprítani.
A nyél legtöbbször csúszásmentes, ergonomikus kialakítású a biztonságos használat érdekében. A szürke gumibevonatú polipropilén nyelekben HACCP kompatibilis színes jelölők segítségével megkülönböztethetjük, hogy az adott kés milyen funkciót tölt be.
Ha egyszer behelyeztük a jelölőt, akkor eltávolítása nem lehetséges a nyél roncsolása nélkül, így a kést használni kívánó személy láthatja például, hogy az adott kés nyers vagy hőkezelt húsok vágására szolgál.
Piros jelölő a nyers húsok feldolgozásánál.
Sárga jelölő a hőkezelt (főtt, sült, füstölt stb.)húsok feldolgozásánál.
Éles pengéje miatt fontos a biztonságos tárolás.
Gyermekek, kisállatok elől lehetőség szerint elzárva. Mosogatógépben is nyugodtan tisztítható, de lehetőség szerint inkább kézzel mossuk el majd szárazra törölve tároljuk a hosszabb élettartam érdekében.